Inkontinencija je stanje koje često prati tijek Alzheimerove bolesti. Doznajte koje rizike donosi inkontinencija oboljelomu te kakva je njega potrebna za zaštitu osjetljive pelenske zone.

Je li korištenje pelena ili uložaka opasno za zdravlje?

Korištenje pelena ili uložaka, koji su uglavnom načinjeni od umjetnih, nepropusnih materijala, u pelenskoj regiji stvara povoljne uvjete za razvoj bakterija i gljivica. Kada tome pridodamo činjenicu da inkontinencija podrazumijeva nekontrolirano izlučivanje urina i/ili stolice, jasno je da se mogućnost infekcija i kožnih iritacija višestruko povećava u odnosu na osobu koja ne nosi pelene. Također, rubovi pelena ili uložaka mogu uzrokovati trenje i pritisak na okolnu kožu. Sve su to razlozi zbog kojih je intimnom području potrebna posebna pozornost i njega.


Koliko često mijenjati uloške ili pelene?

Učestalost mijenjanja uložaka ili pelena svakako ovisi o stupnju inkontinencije. Međutim, čak i kod najblaže inkontinencije preporučljivo je promijeniti uložak svako jutro i svaku večer prije spavanja. Kako se inkontinencija pogoršava, uvode se dodatni ulošci ili pelene tijekom dana i noći. 


Intimna higijena


Obavlja se svakodnevno korištenjem mlake vode i blagog sapuna. Brisanje treba biti nježno i odmjereno, obvezno od naprijed prema nazad, odnosno od genitalija prema analnom otvoru. Na taj se način sprječava prijenos bakterija iz debelog crijeva (prvenstveno E.coli) na spolne organe.

Intimna higijena kod inkontinencije

Kod inkontinencije i pri korištenju pelena ili uložaka, intimnoj higijeni treba posvetiti dodatnu pozornost. Prilikom svake promjene pelena, potrebno je obaviti intimnu higijenu te zaštititi kožu odgovarajućom kremom. 

Pranje intimnih dijelova blagim sapunom i toplom vodom obavljajte ujutro ili uvečer, a po mogućnosti i nakon obavljanja velike nužde. U ostalim prilikama bit će dovoljne vlažne maramice ili jednostavno maramice navlažene običnom vodom. Ako osoba još koristi toalet, za brisanje se može upotrijebiti vlažni toaletni papir, a nakon njega običan toaletni papir, kako bi se koža posušila prije odijevanja. Nije zgorega još jednom ponoviti da se brisanje uvijek radi od naprijed prema nazad, a nikako obrnuto!


Koji sapun koristiti?

Preporuča se uporaba pH neutralnih tekućih sapuna. Postoje za to predviđeni intimni tekući sapuni, a možete pokušati i s blagim tekućim sapunom za bebe. Ovakvi sapuni su dermatološki ispitani i prilagođeni nježnoj bebinoj koži te bi, kao takvi, trebali biti blagi i za osjetljivu kožu starije osobe.

Kakav ručnik koristiti?

Za posušivanje intimnog područja možete koristiti gazu, papirnate ručnike ili mekane pamučne ručnike. Koža se suši laganim tapkanjem ili nježnim brisanjem od naprijed prema nazad.


Zaštita kože


Kao što je potrebno zaštititi nježnu kožu beba, isto je potrebno i koži starijih osoba. Naime, starenjem se koža stanjuje, isušuje i gubi svoju elastičnost. Zbog slabije prokrvljenosti koža je podložnija oštećenjima i sporijem zacjeljivanju istih. Zbog nemogućnosti kontrole urina i stolice, koža može dulje vrijeme biti izložena izlučevinama. Pri korištenju pelena načinjenih od nepropusnih materijala koža ne može "disati" te se povećava mogućnost iritacija i infekcija. Zbog svega navedenoga, kožu je potrebno zaštititi tankim slojem zaštitne kreme.

Koju kremu koristiti?

Ako na koži pelenskoga područja još nema oštećenja, preporuča se uporaba obične zaštitne kreme kakvu koriste bebe. Najpovoljnija varijanta je dječja mast koja se izrađuje u ljekarni, a postoje i razne komercijalne marke dječje masti ili zaštitnih krema. Vjerojatno najpoznatija među njima je tzv. Pavlovićeva krema/mast, koju su koristile brojne generacije majki za svoje bebe (u međuvremenu je originalni recept za ovu mast malo modificiran, na način da je izostavljena borna kiselina). Možda ćete morati isprobati više vrsta krema kako biste ustanovili koja najbolje odgovara osobi koju njegujete.

Postoje li na koži iritacije ili oštećenja, potrebno je prvo utvrditi o čemu se radi. Konzultirajte se s liječnikom i/ili ljekarnikom te tražite adekvatnu kremu. Ponekad će biti dovoljna zaštitna krema s udjelom cinka, koji ublažava upale i crvenilo kože (primjerice Tena Zinc Cream ili Sudocrem).

Ako na koži ima površinskih ranica, liječnik će možda propisati nekakvu kremu na recept ili vam preporučiti nešto u slobodnoj prodaji (npr. Bepanthen plus). Ako se radi o manjim oštećenjima, prvo možete pokušati s prirodnim lijekom za kožu - nevenovom mašću.

Koju god da kremu ili mast koristite, važno je znati da se ona nanosi u tankom sloju, i to na čistu i suhu kožu. Treba li koristiti puder?

Koža na preponama izložena je pritisku i trenju od rubova pelena te stoga i tu također može doći do iritacija. Ako u preponskoj regiji primijetite nadraženost, pokušajte s uporabom dječjeg pudera u prahu.


Gljivična oboljenja kože

Nedostatak zraka i vlaga u pelenskoj regiji predstavljaju idealne uvjete za razmnožavanje gljivica. Dobra je vijest da gljivice, ako se na vrijeme uoče i liječe, nisu opasne. Međutim, loša je vijest da su vrlo tvrdokorne i da liječenje zahtijeva puno truda i vremena. Odluku o terapiji obvezno prepustite liječniku. Vjerojatno ćete dobiti sprej i/ili kremu protiv gljivica, a terapija se ne smije prekidati do izlječenja! Ponekad će to trajati i više od mjesec dana. Međutim, ipak možete učiniti još ponešto kako biste skratili vrijeme liječenja:

 • nakon obavljanja nužde i obavljanja intimne higijene, nemojte odmah isti tren stavljati pelenu - ostavite barem neko vrijeme intimno područje slobodnim, kako bi koža mogla "disati"
 • češće nego obično mijenjajte pelenu, održavajte područje čistim i suhim
 • korigirajte prehranu u borbi s gljivicama! U prehranu uvedite češnjak (uz svaki obrok!), luk, kurkumu, kefir, čili, povrće (osim krumpira, batata i sličnoga), posno meso, kokosovo ulje, maslinovo ulje, domaći kiseli kupus, limun, đumbir, probiotike. Izbacite gljive, suho i sve slatko voće, dizano tijesto (kvasac), proizvode od brašna, škrobne namirnice, sve vrste šećera (naročito industrijski), mlijeko, sireve.


Bakterijske infekcije

Urinarne upale su vrlo česte kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, pogotovo ako istu prati i inkontinencija i korištenje pelena. Najčešći uzrok urinarnih infekcija je bakterija Escherichia Coli (E. Coli), koja prirodno obitava u debelom crijevu čovjeka. Iz toga je razloga pravilna intimna higijena od iznimne važnosti u prevenciji bakterijskih infekcija! Ako je već došlo do infekcije, uz liječenje antibioticima potrebno je dodatnu pozornost posvetiti higijeni pelenskog područja te češće mijenjati pelenu. Prilikom pranja pokušajte područje ispirati obilnije nego obično. Dobro je prilagoditi prehranu, koja bi trebala biti slična već opisanoj prehrani protiv gljivica. Osim prehrane, važna je obilna hidratacija biljnim čajevima, sokom od brusnice i, najvažnije od svega, običnom vodom.

Image by Tesa Robbins from Pixabay

Higijena ručnika, donjeg rublja, posteljine


Donje rublje i ručnici za intimnu njegu nakon svakog se korištenja trebaju oprati na 90 stupnjeva. Posteljina se mijenja prema potrebi, a preporučljivo je to činiti barem jednom tjedno. Posteljina se također pere na 90 stupnjeva, jer se na taj način uništavaju bakterije, gljivice i grinje.


Što vam je kao njegovatelju potrebno za obavljanje intimne higijene i njege kod oboljeloga?

Ako oboljeli više nije u stanju sam obaviti intimnu higijenu, ovaj zadatak preuzima njegovatelj ili član obitelji. U tu svrhu nastojte u svom domu uvijek imati dovoljnu količinu sljedećih stvari:

 • pelene
 • podlošci za inkontinenciju - trajni ili jednokratni, koriste se kod presvlačenja, pranja te kao zaštita za krevet i stolce
 • jednokratne zaštitne rukavice
 • neutralni intimni tekući sapun ili tekući sapun za bebe
 • vlažne dječje maramice (postoje i vlažne maramice za starije osobe, ali su dječje znatno povoljnije)
 • zaštitna krema za intimno područje
 • gaza, papirnati ručnici i/ili meki pamučni ručnici
 • puder u prahu prema potrebi
Izvori:
1) Empirijska metoda - metoda pokušaja i pogrešaka


Možda će vas zanimati...Održavanje higijene kod oboljelih od Alzheimerove bolesti
Problemi i moguća rješenja u održavanju higijene
Alzheimerova bolesti i upale urinarnog trakta
Halucinacije mogu biti simptom teške upale - doznajte više!
Alzheimer i inkontinencija
Odlasci na toalet, pelene, problemi i moguća rješenja

Alzheimerova bolest i pravo na novčanu pomoć
Pročitajte kako možete ostvariti pravo na doplatak za pomoć i njegu ili osobnu invalidninu za svog oboljelog od Alzheimera
0 comments:

Objavi komentar