Neovlašteno kopiranje tekstova je protuzakonito i predstavlja povredu autorskih prava. Međutim, kada bez pitanja kopirate tekst njegovatelja oboljelog od Alzheimerove bolesti te isti koristite u svom završnom radu, ne navodeći pritom niti izvor - cijeli taj čin poprima jednu sasvim novu dimenziju.Image by mohamed Hassan from Pixabay


Copy - paste kultura

Stvaranje teksta ili bilo kojeg autorskog uratka zahtijeva rad, trud i vrijeme. Čemu sve to, pitaju se mnogi, ako se isti rezultat dobije s dva klika mišem.

Kao autorica blogova / web stranica često se susrećem s ovim problemom, iako u Uvjetima korištenja izričito navedem da je kopiranje i neovlašteno korištenje tekstova zabranjeno. Ako se problem kopiranja ignorira, jednoga se dana suočite sa činjenicom da ste na Googleovoj tražilici pozicionirani ispod nekoliko plagijata vlastitih tekstova. Dakle, želi li se izbjeći ovakav scenarij, potrebno je redovito, poput dobra vrtlara, "plijeviti" kopije koje povremeno niču na plodnom tlu web prostranstava. I za to je potrebno vrijeme, koje bi se inače moglo potrošiti na mnogo kreativniji način.

Što je autorsko pravo?

Prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, autorsko pravo ne štiti ideju, već njezin izražaj. Dakle, sadržaj nekoga teksta ne mora biti zaštićen, ali način na koji je on izražen ili prezentiran jest. Ako ja pet puta mijenjam svoju rečenicu da bih dobila rezultat kojim ću biti zadovoljna, onda je ta rečenica moje autorsko djelo, a svako njezino kopiranje je povreda mojih autorskih prava.


Kako napisati završni rad - vodič za lijene studente


U posljednje vrijeme uočila sam više diplomskih radova koji koriste moje tekstove, i to na način da su oni kopirani u cijelosti. Dakle, ne radi se o parafraziranju ili korištenju teksta kao izvora neke informacije, već doslovno o "kopipejstanju" odlomaka ili čak cijeloga članka. Sudeći prema tomu, za pretpostaviti je da je cijeli taj diplomski rad zapravo mozaik copy - paste dijelova tuđih radova.

U nekoliko slučajeva je moja stranica navedena kao izvor, što ne umanjuje činjenicu da je tekst kopiran bez odobrenja, kao i to da tekst nije propisno označen kao citat.

S druge strane, negdje nije niti naveden izvor. Naravno, na popisu literature korištene u stvaranju diplomskoga rada navedene su bibliografske reference raznih stručnih publikacija. Moguće je da je diplomantu ispod časti navesti kao izvor blog njegovatelja oboljeloga od Alzheimerove bolesti, ali nikako mu nije ispod časti besramno s njega kopirati, primjerice, tri kartice teksta.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da uz ozbiljne studente, koji marljivo uče i rade na svom obrazovanju, mora postojati i određeni broj onih koji kupuju ispite, plaćaju pisanje diplomskoga rada i slično, ovakvim se stvarima zapravo ne treba čuditi. Ono što zabrinjava jest što ih obrazovni sustav ne sprječava u tome, ili barem u tome nije dovoljno učinkovit. Nije zgorega navesti da je riječ većinom o završnim radovima raznih veleučilišta, a tek manjim dijelom sveučilišta.


Neetičnost i licemjerje


Ono što me je potaknulo da napišem ovaj tekst nije samo plagiranje, već kontekst u kojemu se ono dogodilo. Naime, posebno me je zasmetao jedan završni rad na temu "problema njegovatelja oboljelih od Alzheimerove bolesti". Između ostaloga, bavi se i financijskim opterećenjem njegovatelja i obitelji oboljelih. Čitajući ga, čovjek bi pomislio da će jedan ovakav budući akademski građanin zasigurno doprinijeti osvještavanju društva o problemu Alzheimerove bolesti i njezina utjecaja na obitelj i zajednicu. Međutim, znajući da je ta ista osoba ukrala jednom njegovatelju tri i pol kartice teksta, što je lako prevodivo u kune, onda cijela ova priča dobiva jedan ružniji prizvuk.


Uvjeti korištenja

Ovi su tekstovi, od srca, namijenjeni njegovateljima i obiteljima oboljelih od Alzheimerove bolesti, a ne lijenim studentima. Stoga je u izborniku te u zaglavlju jasno navedena poveznica na Uvjete korištenja, koje ponavljam i ovdje:

Samim korištenjem ove stranice automatski pristajete na uvjete korištenja.

Odricanje od odgovornosti: Tekstovi na ovoj stranici napisani su u najboljoj vjeri i namjeri da čitatelja informiraju o Alzheimerovoj bolesti. Temelje se na osobnom iskustvu i istraživanju, te kao takvi ne mogu zamijeniti stručan medicinski savjet prilagođen potrebama pojedinca. Informacije objavljene na ovoj stranici čitatelj koristi na vlastitu odgovornost.

Zabranjeno je kopiranje i neovlašteno korištenje tekstova! Kopiranje manjeg dijela teksta (do 100 riječi) dozvoljeno je samo uz jasno istaknuti link na originalni tekst.I još poruka plagijatorima završnih radova - možda ste stekli zvanje koje će vam omogućiti rad u zdravstvenom sustavu, ali ako u tome želite zaista biti dobri, morat ćete poraditi na još nekim stvarima. Između ostaloga, na elementarnom poštenju, ljudskosti, kao i na empatiji prema populaciji s kojom ćete možda raditi. Sretno s time!


Možda će vas zanimati...Inkontinencija - njega pelenske zone
Doznajte kako njegovati osjetljivu kožu intimnog područja kod starijih osoba.
0 comments:

Objavi komentar