Starija dob, u kojoj se najčešće javlja Alzheimerova bolest, nosi povećan rizik i od drugih bolesti, a to se posebno odnosi na zloćudna oboljenja. Njegovatelj bi morao biti svjestan ove opasnosti te poduzeti potrebne korake u prevenciji.Organizacija zdravstvene skrbi kod oboljelih od Alzheimera

Oboljeli od Alzheimerove bolesti često već u ranijim stadijima bolesti imaju problema s organizacijom vlastitog života, što uključuje i primjerenu zdravstvenu skrb. Kako demencija napreduje, ovaj se problem sve više produbljuje. Odgovornost za oboljelu osobu u tom smislu stoga moraju preuzeti primarni njegovatelj i obitelj, koji će u koordinaciji s obiteljskim liječnikom organizirati potrebne periodične pretrage u svrhu prevencije drugih bolesti i poremećaja. Posebnu pozornost treba posvetiti prevenciji bolesti za koje postoji povećan rizik, što se za svaku osobu pojedinačno utvrđuje s obzirom na dob, genetiku, druge dijagnoze, uzimanje lijekova i druge moguće faktore rizika.


Važnost preventivnih pregleda kod oboljelih od demencije

Preventivni pregledi su važni za cjelokupnu populaciju jer pridonose ranijem otkrivanju bolesti, što ujedno često znači i veće izglede za izlječenje. Uglavnom se ljudi odlučuju za preventivne preglede kada sami uoče početne simptome, što je ponekad i prekasno za pravovremeno liječenje.

Kod dementnih osoba je specifično to da same teško prepoznaju moguće simptome, i / ili ih teško iskomuniciraju s okolinom, zbog čega bolest može nesmetano napredovati godinama. Zato su preventivni pregledi kod oboljelih od demencije izuzetno važni u otkrivanju bolesti i pravovremenom početku liječenja!


Nacionalni preventivni programi

Nacionalni preventivni programi nude besplatne preventivne preglede za određene dobne skupine. Ako ste njegovatelj osobe oboljele od Alzheimerove bolesti, iskoristite prilike za besplatne preventivne preglede. 

Rak debelog crijeva

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su osobe od 50 do 74 godine, koje na kućnu adresu dobivaju kartični test za otkrivanje krvi u stolici.


Rak dojke

Svake dvije godine, žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled, za koji će poziv dobiti na kućnu adresu.


Rak vrata maternice

Žene u dobi od 25 do 64 godine obuhvaćene su Programom ranog otkrivanja raka vrata maternice. Što se još može poduzeti?

Ako vaš oboljeli od Alzheimera nije u predviđenim dobnim skupinama, preventivne preglede možete dogovoriti s vašim obiteljskim liječnikom. Konzultirajte se s liječnikom u svezi rizika kojima podliježe oboljela osoba te na temelju toga zajedno odredite koje ćete preglede, i koliko često, obavljati radi prevencije. 

Uobičajeni preventivni pregledi koji se preporučuju za stariju dob su mamografija (rak dojke), kolonoskopija i test na okultno krvarenje u stolici (rak debelog crijeva), denzitometrija (osteoporoza), ginekološki pregled - UZV i PAPA test (rak jajnika i maternice), te pregled prostate (rak prostate).

Preporučuje se također redoviti stomatološki pregled te kontrola vida i sluha.

Što se tiče krvnih pretraga, dobro je napraviti osnovne krvne pretrage barem jednom godišnje.


Samopregled i prepoznavanje simptoma

Poznato je da je važna karika u prevenciji raka dojke samopregled dojki. Osoba oboljela od Alzheimerove bolesti će možda tek u početnim stadijima bolesti biti u stanju izvesti samopregled, i to uz vašu inicijativu i vodstvo. U kasnijim stadijima, kao njegovatelj možete i sami izvršiti pregled dojki osobe oboljele od Alzheimera. U tom slučaju je važno da joj objasnite što radite, na način da ona to razumije i prihvati. 

Što se tiče prepoznavanja simptoma ostalih bolesti, njegovatelj mora obratiti pozornost na urin i stolicu oboljeloga, a o svim uočenim nepravilnostima izvijestiti obiteljskog liječnika. Ako primijetite da oboljeli ima bolove (ima bolne grimase na licu, teže se kreće i slično) ili druge poteškoće u funkcioniranju, također se konzultirajte s liječnikom.

Kao njegovatelj, dakle, možete imati važnu ulogu u prepoznavanju simptoma kod oboljele osobe. Imajte na umu, međutim, da tek preventivni pregledi mogu sa sigurnošću potvrditi ili odbaciti sumnju na određene bolesti!


Oboljeli od dijabetesa tipa 2, oprez!

Konzumacija nekih lijekova također može značiti povećan rizik od nekih bolesti. Iako liječe bolest za koju su namijenjeni, moguće je da čine štetu organizmu na drugi način. Stoga je važno da pažljivo čitate upute o lijeku ili da se konzultirate s liječnikom ili ljekarnikom o potrebnim predostrožnostima. 

Ako je vaš oboljeli od Alzheimera uz to i dijabetičar na inzulinu, budite posebno na oprezu! Naime, istraživanja su pokazala da Glargin (inzulin dugoga djelovanja, koji kod nas ima komercijalni naziv Lantus) može povećati rizik od raka dojke kod žena s dijabetesom tipa 2! Ovo se posebno odnosi na dugogodišnju primjenu (>5 godina). Kao njegovatelj se stoga trebate savjetovati s endokrinologom / dijabetologom i procijeniti korist i štetu uzimanja ovoga inzulina. Ako liječnik procijeni da su dobrobiti uzimanja Lantusa veći od rizika koji on nosi, svakako obratite dodatnu pozornost na redovite preventivne preglede dojki! (Izvor: Diabetesdaily.com)


Možda će vas zanimati...


Alzheimer i životne lekcije
Pročitajte što sve možete naučiti uz osobu oboljelu od Alzheimera.


0 comments:

Objavi komentar