Alzheimerova bolest je neizlječiva degenerativna bolest. Prema tomu, lijekovi ne liječe ovu bolest, već mogu eventualno ublažiti simptome i usporiti njezino napredovanje. Pogledajte koji su lijekovi za Alzheimerovu bolest dostupni u Hrvatskoj te pod kojim ih uvjetima možete nabaviti.


U Hrvatskoj je zasad registrirano i odobreno tri lijeka koji se koriste u terapiji oboljelih od Alzheimerove bolesti – memantin, donepezil i rivastigmin. Riječ je o nazivima glavnih aktivnih sastojaka, a sami se lijekovi na tržištu mogu naći pod tim, ali i drugim, komercijalnim nazivima.

1. Memantin

Komercijalni nazivi: Memando, Memantin PharmaS, Memantin Pliva, Ymana, Ebixa, Memantine Mylan, Mantomed

2. Donepezil

Komercijalni nazivi: Aricept, Donepezil Pliva, Yasnal 10 mg

3. Rivastigmin

Komercijalni nazivi: Rivastigmin Pliva


Memantin

Namjena: za liječenje bolesnika s umjereno teškom do teškom Alzheimerovom demencijom

Kako djeluje: poteškoće s memorijom koje se javljaju u Alzheimerovoj bolesti mogu se povezati s poremećenim prijenosom signala između neurona. U taj su prijenos uključeni tzv. NMDA receptori. Kada su oni preaktivni ili neaktivni, nastaju problemi s živčanim prijenosom, a kao posljedica se javljaju kognitivne poteškoće. Lijekovi s memantinom kao djelatnom tvari djeluju kao antagonisti NMDA receptora. Međutim, oni ne blokiraju potpuno ove receptore - oni zapravo održavaju njihovu homeostazu na optimalnoj razini.

Češće nuspojave: omaglica, poremećaj ravnoteže, zatvor, preosjetljivost na lijek, povišen rezultat testa jetrene funkcije, povišen tlak, glavobolja, somnolencija (pospanost, apatija), dispneja (otežano disanje).


Donepezil

Namjena: za simptomatsko liječenje bolesnika s blagom do umjereno teškom Alzheimerovom demencijom

Kako djeluje: donepezil kao djelatna tvar pripada u tzv. inhibitore acetilkolinesteraze.

Acetilkolin je neurotransmiter, odnosno prijenosnik živčanih signala. Uključen je, između ostaloga, u prijenos signala u mozgu, te na taj način utječe na pamćenje i druge moždane funkcije. Kod oboljelih od Alzheimerove bolesti primijećen je deficit ovoga neurotransmitera. Uzrok tomu je djelovanje enzima acetilkolinesteraze, koji acetilkolin razgrađuje na acetil i kolin, te na taj način smanjuje / onemogućava njegovo djelovanje.

Inhibitor acetilkolinesteraze je, dakle, tvar koja sprječava / onemogućava razgradnju neurotransmitera acetilkolina.

Češće nuspojave: proljev, mučnina, povraćanje, grčevi u mišićima, umor, nesanica, gubitak apetita, halucinacije, noćne more, uznemirenost, agresivno ponašanje, nesvjestica, omaglica, prehlada, osjećaj nelagode u trbuhu, osip, inkontinencija, bol, sklonost padovima i ozljedama.


Rivastigmin

Namjena: za simptomatsko liječenje bolesnika s blagom do umjereno teškom Alzheimerovom demencijom

Kako djeluje: poput donepezila, i rivastigmin je inhibitor acetilkolinesteraze, ali i butirilkolinesteraze, još jednog enzima koji potiče razgradnju acetilkolina. To znači da rivastigmin sprječava razgradnju neurotransmitera acetilkolina, koji je važan čimbenik prijenosa živčanih impulsa u mozgu.

Nuspojave – često se javljaju na početku uzimanja, ali je moguće da se vremenom povuku.

Češće nuspojave: omaglica, gubitak apetita, probavni problemi (proljev, mučnina, povraćanje), tjeskoba, pojačano znojenje, glavobolja, žgaravica, gubitak tjelesne mase, uznemirenost, umor, drhtanje, zbunjenostUpute za korištenje


Detaljne upute za korištenje lijekova za Alzheimerovu bolest priložene su samom lijeku. Također ih možete potražiti na web stranici HALMED-a, tako da naziv lijeka upišete u tražilicu, a zatim potražite link na konkretnu uputu o lijeku.Terapija lijekovima za Alzheimerovu bolest – opće smjernice

Važno je znati da ovi lijekovi ne liječe Alzheimerovu bolest, već samo pomažu ublažavanju i mogućem usporavanju razvoja simptoma demencije. Njihova je uloga prvenstveno u poboljšanju kvalitete života oboljeloga, a time i obitelji.

Ovi se lijekovi izdaju samo na recept. Nalaze se na dopunskoj listi lijekova HZZO-a, što znači da ih je potrebno nadoplatiti.

Kod uporabe ovih lijekova je karakteristično to da bolesnik ne može sam koristiti terapiju, već je davanje terapije zadaća njegovatelja. Čak i u blagim stadijima demencije, oboljeli više nije u stanju upamtiti koje lijekove, kada i u kojoj količini treba uzimati.

Kao i kod svih lijekova, tako je prije uzimanja lijekova za Alzheimerovu bolest potrebno pažljivo pročitati uputu o lijeku, što je opet zadaća njegovatelja. Potrebno je poduzeti propisane mjere opreza te pratiti eventualne nuspojave konzumacije lijeka.Napomena: detaljne informacije o lijekovima možete zatražiti kod hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). http://www.halmed.hr/


Izvori:
HALMED - hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode
Definition of Acetylcholinesterase
Memantine: a NMDA receptor antagonist


Možda će vas zanimati...


Alzheimerova bolest - pomažu li prirodni lijekovi i suplementi?
Prirodni lijekovi i suplementi u liječenju Alzheimerove bolesti.

Nuspojave nekih lijekova za Alzheimerovu bolest uključuju halucinacije.
0 comments:

Objavi komentar